10 Ocak 2012 Salı

Hamilelikte Yapılması Gereken Testler

Bebeğin büyümesi ve gelişimi için, hamile bayanlardan düzenli denetimlere devam etmesi istenir.

Hamilelikte problem varsa veya riskli kategoriye girerse, daha özel testler istenir.
Doğuma hazırlanmak ve doğum esnasında problem yaşamamak için,
düzenli testlerden geçmek hem anne hem de bebek sağlığı açısından önem taşımaktadır.

İlk
Muayene Vajinal ultrason ile gebelik kesesine, bebeğin rahim içinde nerede geliştiğine ve yaşayıp yaşamadığına bakılır. Anneden kan sayımı, kan grubu, idrar testi, hepatit, HIV, toksoplazma, rubella kan testleri istenir.
11.-14.
Haftalar Ultrasonda bebeğin ense kalınlığına ve anneden alınan kandaki iki ayrı maddeye bakılarak Down Sendromu riski belirlenir.
14.-18.
Haftalar Ailesinde genetik bozukluklar ve anormallikler olan ya da 35 yaşını geçmiş anneler için, amniosentez testi istenir. İnce bir iğne ile karın içinden sıvı örneği alınır.
16.-18.
Haftalar Bebeğin ürettiği bir madde olan alfaproteinin kanda bulunduğu düzeyi görmek için anneden kan testi (AFP) istenir. Kanda, yüksek düzeylerde bulunması omurilik açıklığı gibi sinir kanalı bozukluğunu, düşük düzeyde olması da Down Sendromu ya da başka kromozom kusuru riskinin yükseldiğini gösterir.
16.-18.
Haftalar Üç ayrı hormon tetkiki için anneden kan testi (Üçlü Test) istenir. Bu testle, Down Sendromu ve Nöral Tüp Defekti riski belirlenir.
20.-24.
Haftalar Bebeğe kan götüren yapıların ve bebekteki kan akışını incelemek amacıyla Doppler Tarama Testi yapılır. Doppler cihazıyla ölçülen ve ultrason ekranında ortaya çıkan kan akımı dalga şekilleri görsel olarak gözden geçirilmektedir.
24.-28.
Haftalar Hamilelik, şeker hastalığı oluşma riskini artıran bir durum olduğundan
annelerde Şeker Yükleme Testi istenir. Anneye, 50 gr ya da 100 gr glikoz yüklemesi yapılır.


Hiç yorum yok: