29 Ocak 2012 Pazar

BEBEKLERDE DİŞ ÇIKMASI & DİŞ BUĞDAYI EĞLENCESİ

Sevgili Anneler,
Öncelikle sizlere bebeğinizin ilk dişinin ve sonraki dişlerinin ne zaman çıkacağına dair küçük bir tablo hazırladık...
Ve tabii ki işin en eğlenceli kısmı " diş buğdayı eğlencesi " için neler yapabileceğimizden de bahsettik :)  




BEBEKLERDE DİŞ ÇIKMASI



İlk diş yaklaşık altı aylıkken çıkar. Akıl dişleri de 18-20 yaşında... Demek ki diş çıkarma süreci, insanın 20 yılını alır. Ama hangi diş kaç yaşında çıkar? Bunu özetleyen bir tablo hazırlanmış ve aşağıda verilmiştir. Tablodaki yaşların yaklaşık rakamlar olduğunu; 1-1,5 yıl önce veya sonra sürmesi gereken dişin vakitsiz sürebileceğini, bazen de gecikmeler olabileceğini belirtmeliyiz.









DİŞLERİN SÜRME TABLOSU
SÜTDİŞLERİ
SÜRME
DÜŞME
KALICI DİŞLER
SÜRME
I
II
III
IV
V
Ortakesiciler
Yankesiciler
Kaninler
1.süt azıları
2.süt azıları
6-12 ay
6-12 ay
18-24 ay
12-18 ay
24-30 ay
7 yaş
8 yaş
10 yaş
9 yaş
11 yaş
1  Orta kesiciler
2  Yan kesiciler
3  Kaninler
4  1. Küçük azılar
5  2. Küçük azılar
6  1. Büyük azılar
7  2. Büyük  azılar
8  3. Büyük azılar
7 yaş
8 yaş
10 yaş
9 yaş
11 yaş
6 yaş
12 yaş
18 yaşından sonra






DİŞ BUĞDAYI ( DİŞ HEDİĞİ )
Malzemeler: ( 25 kişi için )
750 gr Buğday
250 gr Nohut
1 kase Pudra Şekeri (veya Hindistan Cevizi)
1 tabak dövülmüş Ceviz ( veya Şan fıstığı, Fındık, Badem ilave edilebilir)
Kuru Üzüm (veya ufak parçalara ayrılmış Kuru Kayısı ilave edilebilir)
Yapılışı:
Bir gece öncesinden buğday ve nohut ayrı tencerelerde ıslatılır. Diş Buğdayı Parti günü yine ayrı tencerelerde kaynatılmak sureti ile pişirilir.
Servis yapılacak kaselere 2 çorba kaşığı buğday, 1 çorba kaşığı nohut,üzerine Şan fıstığı veya ceviz, isteğe göre kuru üzüm ve son olarak da pudra şekeri konularak misafirlere ikram edilir.
Diş Buğdayı Seremonisi:
Günün anlam ve önemini belirtmek için kaselerden birinin içine (yiyeceklerden görünmeyecek şekilde) çeyrek altın konulur. İçinde altın bulunan kase her kime çıkarsa, altını ev sahibinin hediyesi olarak kabul eder. Buna karşılık bebeği baştan aşağı giydirmekle sorumludur.
Misafirlere servis yapıldıktan sonra, salonun ortasına veya masa üzerine temiz ve şık bir örtü yayılır.
Örtünün ortasına büyük bir tepsi konur.
Tepsinin etrafına da Kuran-ı Kerim, Kitap, Kalem, Hesap Makinesi, Makas, Steteskop, Mouse, Altın bilezik, kapalı ilaç kutusu,vb. Meslek Materyalleri ile birlikte bir kase Diş Buğdayı yemeği konur.
Diş buğdayı çocuğu, tepsi içerisine oturtulur. Dua ile birlikte kase içerisindeki diş buğday yemeğinden bir avuç alınarak çocuğun kafasından aşağı dökülür. Kafasından aşağı düşen yemekten bir parça çocuğun ağzına verilir.
Eski Türk inanışına göre; Çocuk elini uzatıp hangi eşyayı alırsa, ilerideki mesleğini seçmiş oluyor.



Biz Türklerin en güzel geleneklerinden biridir diş buğdayı kutlaması. Anadolu’da bu partinin değişik isimleri vardır. Bazı yörelerde diş buğdayı denir, bazı yerlerde diş hediği, diş aşı, diş bulguru. Peki diş hediği ya da diş buğdayı nedir? Her ikisinin de anlamı, bebeğin ilk çıkan dişini kutlamaktır. Bebeğin dişlerinin sağlam olması, çabuk büyümesi ve bol rızıklı olması niyetiyle yapılan bebeğe diş buğdayı partisi, ilk diş göründükten sonra düzenlenir. Bebeğin ailesi, ailesinin dostları ve sevenleri bu partiye katılarak, ilk dişin çıkışını kutlar. Elbette diş buğdayı partisi için özel bir hazırlık yapmak gerekir. Her şeyden önce partide diş buğdayı olmalıdır. Diş buğdayı hazırlamak zor bir iş değildir. Aşağıda ayrıntılı tarifini vereceğimiz diş buğdayı pişirilip, üzeri çeşitli meyvelerle, şekerler ile süslenen bir yiyecektir. Ayrıca içerisine yüzük ya da boncuk da saklanabilir. Bunu kim bulursa, bu kişi dişi çıkan bebeğe hediye alır. Ayrıca geleneklerimize göre bebeğin ilk dişini, önce gören kişi de ona armağan almalıdır. Parti, şarkılı, oyunlu bir parti olmalıdır. Dişi çıkan bebeğin annesinin yapacağı hazırlık da merak edilir.





Diş Buğdayı Eğlenceniz için :
Misafirlerinizi partiye davet edebileceğiniz davetiyeleriniz de, yaptığınız enfes yemeklerin üzerindeki yemek kartlarında, evin girişinizdeki kapıya poster olarak asabileceğiniz süslerde kullanabileceğiniz görsellerden sadece bir kaçını sizinle paylaşıyorum ...
Daha detaylı bilgi için : mybabysparty@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz...









Hiç yorum yok: